Повече от 140 български издателства, се събраха на поредното изложение в НДК

София е домакин на 31-вото издание на Международния панаир на книгата. Организаторите отчитат, че за последните 20 години, читателските интереси драстично са се променили.


Повече от 140 български издателства, се събраха на поредното изложение в НДК.  


През годините наред с навлизането на съвременните технологии и появата на все повече литература на дигитален носител, книгата в автентичен вид продължава да присъства.


В началото на промените се е наблюдавал истински глад по неиздавани, или забранени книги, по-късно за дълъг период предпочитани са били „розовите романи”.


Издатели считат обаче, че заради телевизионните сериали, днес интересът към тях е минимален.


„Има една световна модна вълна - търсят се книги за вещици, за вампири а аз лично не виждам нищо страшно в това. Ако погледнем английската литература, тя има страхотни традиции в хоръра от 19-ти век. Нищо лошо няма в това. Важното е да четат!”, смята Весела Ванчева, зам. председател „Асоциация българска книга”.


Психолози определят четенето като една от най-добрите гимнастики за ума, защото няма друго действие, при което графичен знак да придобие материален образ. И автори, и издатели дават на всички родители една много специална препоръка.


„При нас идват възрастните хора, които купуват за младите. Младите искат нещо друго, те  им казват: "Не, ето това ще вземеш" и им купуват книгата която те искат - разказва още Ванчева. - Това е пагубно за младия човек, който по този начин няма да бъде приобщен към четенето. Мисля, че у нас има едно неразбиране, че ние трябва да направляваме много грубо младите какво да четат - те не четат това, което сме чели ние да не говорим какво са чели бабите ни”, допълва още Ванчева.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Иван Черкезов