Поводът за поредното недоволство на природозащитните организации е от предприетите законови промени

Природозащитници се събраха на поредния протест под наслов "Долу ръцете от българската природа".

Шествията са организирани в няколко града в страната.

В София протестът тръгна в 18.30 от паметника на Патриарх Евтимий (Попа) и завърши отново пред Народното събрание. По думите на репортера на Нова ТВ Рада Богданова, която следи от близо протеста, протестиращите са били над хиляда души.

Поводът за поредното недоволство на природозащитните организации е от предприетите законови промени, включително и за нашумелите напоследък дюни.

На 7-ми януари след среща при министър-председателя те получиха уверението, че има политическа воля за защита на ценните екосистеми. Последва диалог с три министерства. В крайна сметка обаче, според еколозите депутатите, които ще коват законите, ще приемат недостатъчни и неработещи промени.

Въпреки обещанията - обещаните промени не защитават обществения интерес  

Въпреки че се предлага занапред дюните да бъдат уредени в отделен член на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, природозащитниците смятат, че контролът над забраните няма да е ефективен. Те дават пример с работата на институциите досега. Дори и да ги е нямало на кадастралните карти, нашумелите несебърски дюни били описани още през 2006 г. при определянето на зоните по Натура 2000.

Според юриста Любомир Костадинов от коалиция "За да остане природа в България" липсата на карти и информация предимно се изразява в липсата на контакт между отделни институции.

От коалицията са на мнение, че административната машина, в която попадат три министерства, се е задействала едва когато пламна скандалът със строежа в Несебър.

В същото време, искането гражданите да могат да обжалват подробните и общите устройствени планове няма да бъде подложено на гласуване в парламента. Комисията, която готви промените, няма да отмени и предимството на подробния устройствен план.

„Тоест когато е приет един подробен устройствен план, независимо в нарушение на законите, той продължава да действа, независимо какво предвижда общият устройствен план. Нашето предложение и предложението на МРРБ беше тази разпоредба да отпадне. Това не намери разбиране в Народното събрание”, обясни Тома Белев от "За да остане природа в България".

Остава и искането за незабавно прилагане на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. По силата му - да се развалят сделките от 2008-ма насам с имоти, в които има дюни. Колкото до застрояването на Пирин, също предмет на днешния протест, природозащитниците канят Община Банско и екоминистерството на дискусия следващия петък.

Организаторите на протеста в София се заричат да продължат с протестните действия, докато не бъдат чути всичките им шест искания.

Повече подробности гледайте във видеото.

Репортер: Рада Богданова