Избранникът трябва да спечели поне 2/3 от гласовете или около 94 гласа

Кръгът от възможности кой ще бъде следващият  патриарх все повече се стеснява. Утре се очаква претендентите да останат само трима. По устав претендентът трябва да е навършил 50 години и най-малко пет години да е управлявал своята епархия. Кой от тримата ще наследи дядо Максим като глава на Българската православна църква ще разберем на 24 февруари. Тогава ще се проведе Патриаршески събор.


Гласуването за тримата ретенденти ще бъде тайно. Всеки един трябва да получи минимум 10 гласа или две трети от гласовете. По устав на гласуване трябва да бъдат подложени и 14-те митрополити. Част от тях обаче са решили да направят отвод и няма да бъдат сред претендентите за патриарх. Заради недоброто си здравословно състояние западноевропейският митрополит Симеон пък най-вероятно няма да присъства. Това обаче нямало да попречи на изборите.


Вече има прогнози за това кои митрополити ще са в тройката. Според богословът Иван Желев това ще са наместникът на църквата – Варненският митрополит Кирил, Ловчанският Гавриил и Русенският Неофит.


След като станат ясни тримата претенденти, новият патриарх ще бъде избран на патриаршеският събор на 24 февруари. Тогава ще грасуват 142-ма делегати.


Вотът ще бъде с бяла бюлетина. Името на новия български патриарх може да стане ясно още след първия тур на изборите, ако спечели поне 2/3 от гласовете или около 94 гласа. В противен случай отново ще се гласува. Изборът на нов патриарх може да бъде атакуван от духовниците и миряните.  


Още същия ден след като бъде избран новият патриарх на България, ще бъде извършена и интронизация в храма „Св. Александър Невски”.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Мария Димитрова