Според изчисленията, ако цената падне с 8%, приходите в отрасъла ще спаднат с близо 300 милиона

Поевтиняване на тока с 8% може да бъде пагубно за енергийната система на страната. Това обясниха специалисти от Техническия университет в София. Според тях, ако цената падне с 8 на сто, намалението на сметките няма да е съществено, но приходите в отрасъла ще спаднат с близо 300 милиона.


Единствената възможност за по-ниски цени на тока, според експертите е държавата да намали данък добавена стойност за тази услуга - вместо 20 - на 10%.


„Цената за мегаватчас, която плащаме ние, битовите потребители, е 87,50. За същото количество, стопанските абонати обаче плащат с 55% повече. Това първо е недопустимо. В нито една европейска държава, член на ЕС, цената на електрическата енергия за битовите потребители е толкова по-ниска от тази на стопанските. Напротив, тя е много по-висока. Средната цена за битови потребители е 71 лева, за стопански потребители е 106 лева, а ЕРП-тата закупуват еленергията от обществения доставчик на 79.5 лева”, обяснява доц. Валентин Колев от Електротехническия факултет в ТУ.   


По думите му енергодружествата са на загуба, когато продават на битови абонати и компенсират тези загуби от продажбата на по-скъп ток на стопанските потребители. Механизъм, измислен от държавата.


Ето защо, според специалиста, няма никакви резерви, с които ниската цена на тока да стане още по-ниска.


„Това ще бъде пагубно. Не искам да чертая апокалиптичен сценарий,но не можем да си позволим да правим подобни популистки ходове”, поясни още той.


Какво ще се случи - приходите в системата ще паднат с близо 300 милиона, а това ще се отрази на всички дружества по веригата. Националната електрическа компания, която и без това е затънала в дългове, ще се задъха сериозно.


Спад в приходите специалистът очаква и с идването на либерализацията – защото  всички абонати ще могат да купуват ток от свободния пазар.


Повече по темата можеда гледате във видеото.


Репортер: Яна Николова