Хората искат дружеството да остане държавно предприятие

Служителите на БДЖ излязоха на протест за пореден път. Около 30 души вървяха от Централна гара в София до Министерския съвет, развявайки знамена и плакати срещу приватизацията на БДЖ – Товарни превози.

Служителите на железниците искат Министерският съвет в оставка или предстоящият служебен кабинет да замрази процедурата по приватизацията на „Товарни превози” поне до изборите.

Според тях години наред железниците се унищожават, а предстоящата приватизация щяла да ликвидира най-печелившият сектор на БДЖ и да остави хиляди хора без работа.  

Пред приватизацията на БДЖ -Товарни превози обаче има и друга пречка –100% от дяловете на  дружеството са запорирани от кредитор на компанията-майка, а това прави невъзможно прехвърлянето на акциите от държавния холдинг към частния купувач.

Според експерти ако приватизационната сделка не се сключи, ж.п. холдингът върви към фалит, защото в момента задълженията му възлизат на повече от 700 милиона лева.

На 12 март пък изтича срокът за подаване на документи в Агенцията по приватизация. Досега 4 компании са проявили интерес – две български и две чужди. Те обаче поискаха още време, за да се запознаят с документацията, защото в момента над БДЖ има наложени два запора.

Протести срещу приватизацията на БДЖ имаше и във Варна и Бургас.

Около петдесетина души протестираха на железопътната гара във Варна. Те насядаха по железопътните релси, като по този начин блокираха движението на влака, който трябваше да замине за Добрич.

Полицията се намеси и започна да разгонва демонстрантите. Силите на реда освободиха линията, позволявайки на влака да отпътува с 15-20 минути закъснение.

Протести имаше и в Бургас. Шествието се спря пред общината, а след това групата от около 50 протестиращи се отправи към централна гара. Гражданите скандираха "Мафия”, "Българи юници”, "Елате с нас, протестът е за вас!”.

Пред гарата протестиращите се обявиха против приватизацията на БДЖ "Товарни превози”, като заявиха, че железницата трябва да е на хората. След това със скандирания и развети знамена и плакати хората се отправиха към пристанището, където също ги очакваше полиция.

Там протестиращите заявиха, че не трябва да се продава едно печелившо предприятие като пристанището, че съда трябва да контролира всички сделки по приватизация, да има по-голям контрол.