Инициативата на руския мултимилионер Димитрий Ицков е под названието „Аvatar Project”

Руският мултимилионер Димитрий Ицков си е поставил доста амбициозна цел – да създаде киборг, нещо, което досега съществуваше само в научната фантастика. Инициативата, която е на границата между реалност и фантазия, е под названието „Аvatar Project”, пише изданието abc.es. 

 

В продължение на две години Ицков работи с екип от специалисти в областите на невронните връзки, изкуствените органи и системи, и роботиката. Амбициозната крайна цел на проекта е прехвърлянето на мозъка на човек (или съзнанието на жив човешки мозък) в машина, като се запази самоличността и спомените на човека непокътнати. 

 

 

Търсеният ефект от милионера е „трансформиране на човечеството”, за да се превъзмогнат днешните кризи. Фазите, през които трябва да се мине до постигане на резултат, са четири. Първата от тях е възможността на човек да контролира роботизираното копие с помощта на мозъчно-машинен интерфейс.

 

Експертите казват, че подобна технология вече съществува. Срокът, който са си поставили за достигане на тази цел, е до 2020 г. Чрез него ще се разшири възможността за работа в опасни условия, операции по спасяване, както и пътуване при екстремни условия. Отделните компоненти на "Аватар" може да се използват и при рехабилитация на хора с увреждания.

 

Следващите фази за завършване на киборга са прехвърляне на човешкия мозък в изкуственото тяло, запазване на самоличността, така че машината да запази емоциите на донора. Финалният срок, който руснакът и неговият екип си поставят за изработването на робота човек, е 2045 г. 


Като оставим настрана научните и етични граници, които са поставени пред човечеството, Ицков е изправен и пред проблема с финансирането на проекта.