Сред тях са Елинор Рузвелт, Ева Перон, Индира Ганди и други

Кои са най-влиятелните жени в политиката и има ли равнопоставеност на половете?

 

Елинор Рузвелт е съпруга на американския президент Франклин Рузвелт. В качеството си на първа дама пропагандира реформите на съпруга си, а след смъртта му става председател на комисията на ООН за правата на човека. 

 

Друга знаменита първа дама е Ева Перон – съпруга на аржентинския президент Хуан Перон. Призната е за най-влиятелната жена в историята на Аржентина. 

 

В семейството на първия министър-председател на Индия също се намира кой да го наследи. Индира Ганди заема поста на баща си скоро след смъртта му. Убита е по време на втория й мандат. 

 

За да защити каузата си, животът си рискува и Голда Меир – първата жена министър-председател на Израел и трета в света. Тя е сред участниците в създаването на Израел. 

 

Елън Джонсън Сърлийф – първата жена-президент на Африканския континент. Беназир Бхуто – първата жена-премиер на мюсюлманска държава. Мадлин Олбрайт – първата жена държавен секретар на САЩ. 

 

А каква е позицията на българската жена в политиката? По време на Търновската конституция българките не гласуват. Право на глас получават през 1937 г., а правото да бъдат избирани 10 години по-късно.

 

„Сега ситуацията е друга. Ние не изразяваме съмнение за качествата на жените, които участват на високи постове в изпълнителната власт или в законодателната власт”, коментира Татяна Кметова, директор на Център за изследвания и политики за жените.

 

От центъра ни съветват да обръщаме по-голямо внимание на действията, а не на светския живот на жените в политиката.

 

Репортер:  Ева Костова