Цената на един глас в ромските махали в Пловдив варира между 20 и 50 лева

За първи път на изборите за 42-ро Народно събрание полицаи под прикритие в ромските квартали в Пловдив следят има ли търговци на гласове и ако попаднат на такива, да ги арестуват. Въпреки засиленото полицейско присъствие и полицаи под прикритие обаче, наддаване за гласове има, твърдят самите роми. Цената на един глас варира между 20 и 50 лева.


Засилено полицейско присъствие и струпване на групи роми около избирателните секции -  така изглежда по обяд картината в един от ромските квартали на Пловдив – Шекермахала. Тук всички говорят за купуване на гласове, но всеки отрича да е взел пари. Наддаванато започвало от 20 лева. 


До обяд и в четирите секции в ромската махала гласуването бе вяло. Хората от квартала признават, че активността ще се увеличи следобед и в края на деня, когато емисарите с парите отново щели да обикалят махалата и да купуват гласове.

 

Близо 40 сигнала за нарушения са регистрирани в Районната избирателна комисия. 90% от тях се оказаха неоснователни. 


В много секции в Пловдив изборният ден започна със закъснение. Част от членовете тази сутрин се успали. Имаше и куриозни случаи, например - при отключването на една от секциите в училище „Братя Миладинови”, се счупи ключът. Комисията остана отвън час и половина, а избирателите бяха връщани. 


Повече подробности ще намерите във видеото.


Репортер: Благой Бекриев