Преди дни актрисата Анджелина Джоли сподели, че е премахнала и двете си гърди

Преди дни холивудската звезда Анджелина Джоли шокира света с признанието, че е решила да премахне млечните жлези на двете си гърди. Причината – мутация на ген, който сериозно увеличава риска от рак на гърдата и яйчниците. Генетичният тест отнема около година и цената му у нас може да достигне няколко хиляди лева. 


Мутациите в два гена могат да доведат до фамилен рак на гърдата. Те се предават през поколенията.


Тоест, всяка жена, която има тези мутации, може да предаде на своите деца. Съответно - вероятността за развитие на рака на гърдата при развитата мутация е доста висок”, обясни пред камерата на Нова доц. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина.

 

Точно такъв е и случаят с актрисата, чиято майка умира от рак на яйчниците преди шест години. Джоли се решава на стъпката, въпреки че е здрава. Това обаче не е случайно.

 

Статистиките сочат, че една на всеки 10 жени се разболява от рак на гърдата. При хората с генетична предразположеност от рак се разболяват осем от 10 жени

 

Изследването обаче не се препоръчва на всички. Важен критерий е в семейството да има няколко близки роднини с рак на гърдата или яйчниците.  Друг показател за изследването е жената да се е разболяла преди 40-годишна възраст.

 

Профилактиката често пъти налага отстраняване на двете гърди. Това се препоръчва обаче не само за пациентките с генни мутации, но и при жени, лекувани от Ходжкинова болест и при вече отстранили едната си гърда.

 

Профилактичната мастектомия в България не се заплаща от Здравната каса. Поставянето на имплатни също е за сметка на пациента. Държавата не поема и разходите за генетичното изследване.

 

Още по темата гледайте във видеото.