Причината е открито нетипично замърсяване, а решението за изтегляне е на самия производител

Изпълнителната агенция по лекарствата блокира продажбите на наличните партиди от „Фервекс гранули за перорален разтвор за възрастни  малина” и на „Фервекс гранули за перорален разтвор за възрастни и деца”, съобщиха от агенцията.

 

Причината е сигнал от Френската агенция за сигурност на лекарствата и здравните продукти, както и от фирмата производител за открито нетипично замърсяване на някои партиди от продукта. 

 

В лекарствата е намерен микроорганизмът Ентерококус фециум (Enterococcus faecium), който може да причини гадене, диария и повръщане. Въпросните партиди обаче не са влизали в продажба, съобщават от агенцията.

 

След направените до момента изследвания, производителят не е открил замърсяване във вече освободени за продаване и пуснати на европейските пазари партиди от лекарствения продукт. 

 

До изясняване на причините за замърсяването обаче „Фервекс” ще бъде изтеглен от пазара

 

Ентерококус фециум е нормален микроорганизъм в чревния тракт на човека, но изолирането му от околна среда говори за органично замърсяване. Наличието му е недопустимо в лекарства и храни, подчертават от Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

Статистики на експерти сочат, че всеки четвърти българин избира „Фервекс” при лекуване на настинка. При така създалата се ситуация лекари твърдят, че този медикамент може да се замести с всеки друг, който съдържа парацетамол и витамин С.