Българските лекари в Западна Европа печелят между 12 000 и 16 000 евро

Средно между 12 и 16 хиляди евро достигат месечните възнаграждения на български лекари в Западна Европа. Все повече медици се ориентират към Германия, отчитат от гилдията. И допълват, че поне един лекар напуска България всеки ден.


Доктор Иво Живков специализира обща хирургия в Първа градска болница в София. Разказва, че все повече негови колеги и състуденти се ориентират към чужди клиники. Последният от тях заминал за Германия само преди месец.


„Поради неуредиците в метода, по който се зачисляваме за специализация и трудностите при намиране на работа, предпочитат да заминат в чужбина, обяснява лекарят.


Д-р Живков споделя, че е бил сред щастливците, които успяват да се зачислят за специализация веднага след завършването. Успоредно с това работи. Въпреки всичко след всяка изминала година, работейки в тази обстановка, човек се замисля дали да не напусне и да не си търси щастието другаде, твърди д-р Живков. 


Според зам.-председателя на Българския лекарски съюз - д-р Юлиян Константинов, не по-малко от един лекар на ден напуска страната


От Лекарския съюз отчитат, че освен млади специалисти и все повече висококвалифицирани лекари с по 2 и 3 специалности се ориентират към чужбина. За разлика от преди няколко години, когато основна дестинация за тях е била Англия, днес огромна част от лекарите се насочват към Германия заради по-лесните процедури и социалните придобивки. Иначе най-високите възнаграждения са в Белгия – средно около 16 хиляди евро, срещу около 10-12 хиляди в Германия и Франция. 


Като сравняваме с 350 евро, която е средната работна заплата за България – нали разбирате колко очевадна е разликата”, отбелязва д-р Константинов. 


Най-често за чуждите клиники заминават акушер-гинеколози, хирурзи, кардиолози, патолози, психиатри и дори джипита. Освен високото заплащане в други страни, те сочат като причини за напускането възможностите за специализация и професионално развитие, както и лошото качество на системата у нас. 


От гилдията настояват парите за здраве като процент от брутния вътрешен продукт да се вдигнат от около 4 до поне 6-7 на сто. В противен случай, пациентите щели да се изправят пред нов проблем – недостигът на лекари.


„След около десетина години – 7 до 10 максимум, ще настъпи един ден тотален недостиг на лекари, убеден е зам.-председателят на Българския лекарски съюз.


Повече гледайте във видеото.