Спорът бе на тема "кой слушал повече" - предишните и настоящите управляващи

Пореден етап от радикалната си реформа в сектора за сигурност започнаха новите управляващи. Според приети на първо четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства, МВР повече няма да се занимава със следене и подслушване. 

 

Тези дейности ще бъдат извадени от структурата на министерството и ще бъдат обособени в отделна агенция. Това е първата важна промяна в сектора. Бъдещата самостоятелна агенция ще бъде на подчинение на министър-председателя.

 

Според друга законова промяна занапред ще се въведе правилото, вече добило популярност в парламентарните кулоари като „Парите следват сересето”. Идеята е всяка институция, която заявява подслушване и проследяване, да си плаща за него от собствения бюджет. За целта в секретна наредба ще се разпише нещо като ценоразпис на услугите подслушване и проследяване. Ще се възстанови и старото независимо бюро за контрол върху СРС-тата. 

 

Крупната реформа предизвика очаквания пореден скандал на тема "кой слушаше повече" между предишните и настоящите управляващи в парламента.

 

Дебатът започна кротко, професионално и по същество. Според вносителите от БСП и ДПС промените ще повишат контрола и прозрачността при използването на специални разузнавателни средства. И ще сложат край на "безконтролното им използване през последните години".

 

ГЕРБ обаче смятат, че новият закон ще размие отговорността, не е финансово обоснован и ще обслужи политическите интереси на новата власт.

 

Възпитаният тон приключи в момента, в който опозицията заподозря вносителите в подмолни цели. И предизвикаха словесен взрив в залата. 

 

Цветанов върна топката с припомняне на други скандали с подслушване от времето на БСП. Един от тях сравни със собственото си положение на обвиняем – делото срещу бившия директор на службата за подслушване Цветан Иванов. Тогава нищо не се доказало. Цветанов опроверга обвиненията за свръхбюджета, който е харчен за подслушване.

 

Разпрата протече без парламентарната група на ГЕРБ в залата. Оттам спазиха заканата си да участват избирателно в заседанията. Присъстваха единствено запознатите с проблемите на националната сигурност народни представители от бившата управляваща партия. Останалите влязоха само за гласуването.

 

Все още е под въпрос дали парламентът или Министерският съвет ще назначават шефа на бъдещата агенция. Днес стана ясно още, че свои предложения за окончателните промени на второ четене е направил и главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.