Това ще се случи, благодарение на високотехнологични лещи

Еволюцията на човешкия вид винаги е била интересна арена за прогнози и спекулации. Учени от цял свят предизвикват въображението си, за да погледнат напред в бъдещето на човечеството. 


Назад в историята проследяването на човешкия вид открива безброй мутации. Това, което виждаме днес, е доста по-различно от онова, което е представлявал хомо сапиенс преди стотици хиляди години. Най-видима е промяната в скелета и конкретно при черепа.


По-големият череп идва с появата на езика като средство за общуване, обяснява проф. Върбан Ганев от болница „Лозенец”. По подобен начин изсветляването на кожата на нашите далечни предци, мигрирали от Екватора към по-северните ширини, отнема над 20 хиляди години.


Визуалният артист Николай Лам и професорът по геномика от Вашингтонския университет Алан Кван създават модел на човешкото лице в далечното бъдеще. Според тях след 100 хиляди години очите ни ще са два пъти по-големи и най-вероятно в тях ще има високотехнологични лещи, които ще ни помагат с комуникацията.


Теорията има както доста критици, така и съвсем логични аргументи. Предполага се, че след 100 хиляди години човечеството ще има колония на планета на голямо разстояние от своята звезда. По-малкото светлина ще доведе до уголемяване на очите. Повечето слънчева радиация на Земята ще повлияе върху пигментацията на кожата.


Най-фантастичният елемент – комуникационните лещи, имат аналог и днес. Подобна технология са очилата на гиганта „Гугъл”, които се очаква да променят изцяло мирогледа ни в следващите няколко години. 


Още по темата гледайте във видеото.