Оставката на шефа на НЗОК стана тема и на първата среща на Таня Андреева с медиите

Фондът „Ин витро”, интензивните грижи и ваксинациите отново да се заплащат от здравното министерство, а не както е сега - от Здравната каса. За това ще настоява здравният министър Таня Андреева.


Според нея основно задължение на държавата е да се грижи за репродукцията на  населението, особено на фона на ниската раждаемост. 


Преди да се вземе окончателното решение, то трябва да се обсъди - със Здравната каса и лекарското съсловие. 


Андреева изтъкна обаче, че преместването вече е срещнало одобрението, както на пациентските организации, така и на Лекарския съюз. 


Очаква се решението да се вземе до първи септември и да влезе в сила от другата година. Все още не е ясно, дали намеренията се отнасят и за онкомедикаментите, които в момента също се заплащат от Здравната каса.

 

Обратно на правилото, на първата си официална среща с медиите министърът подробно да представи приоритетите на ръководеното ведомство, основна тема днес беше належащата оставка на управителя на Здравната каса – д-р Пламен Цеков. За отстраняването му единодушно се застъпиха представители на съсловни и работодателски организации. Като един от основните мотиви за искането си те посочиха липсата на комуникация и информация за случващото се в Касата.