Голяма част от тях ги грози пълно обездвижване, защото не могат да си купят скъпоструващите импланти

Докато дебатите около новия шеф на Здравната каса продължават, десетки пациенти се надяват най-после институцията да заработи. Такъв е случаят с болните от паркинсон. Голяма част от тях са застрашени от пълно обездвижване, защото не могат да си позволят скъпоструващи импланти.


В края на юни Касата обеща да поеме медицинското изделие, без да е ясно откога. След промените в ръководството бъдещето на болните става още по-неясно.


Преди два месеца Николай и Кръстан побеждават в най-важната битка в живота си – тази с болестта на паркинсон. Днес след редовния си преглед - Кръстан отива на работа, а Николай ще почива. Помага им методът на дълбока мозъчна стимулация. Той представлява поставянето на мозъчен пейсмейкър, който задава импулси за движение.


Добрите новини обаче свършват дотук. Десетки чакат за поставянето на импланта, който струва около 40 000 лева. Здравната касата е обещала на болница „Св. Иван Рилски” да финансира 20 броя годишно. Ще го направи ли обаче – това никой не знае.


„Обещанията са съвсем формални - имаме потвърждение, че проблемът е разгледан и неговото решаване се прехвърля в неясното бъдеще”, обясни за Нова шефът на болница „Св. Иван Рилски” Дечо Дечев. А дотогава пациентите ще почакат.


Райко Райков се надява скоро да му бъде поставен имплант, защото болестта се развива неочаквано бързо.


„Сигурно думата ужас е мека дума, защото се чувстваш, че за нищо не ставаш. Нищо не можеш да направиш и винаги трябва да има някой покрай теб. Аз не мога да извикам, ако аз съм в едната стая, а моите хора са в другата”, обяснява положението си Райко.


Успешното преминаване на тестовете позволява пациентът да увеличи възможността си за движение от 15% на 80-90 на сто, тоест ще бъде много близко до нормалното, да бъде добре подвижен и дори работоспособен.


Методът на дълбока мозъчна стимулация се прилага по света вече почти 30 години. Заради липса на пари у нас излекуваните от паркинсон остават обаче само двама.


Повече по темата гледайте във видеото.