Смяната на полюсите се случва на всеки 11 години,

В следващите 3-4 месеца светът ще стане свидетел на поредното обръщане на магнитните полюси на слънцето. Информацията е на американската космическа агенция НАСА. 

 

Смяната на полюсите се случва на всеки 11 години, когато Слънцето е в своя максимум. Според наблюденията на астрономите от Слънчевата обсерватория на НАСА това ще се случи след около три месеца.

 

„Магнитното поле на Слънцето е много сложен комплекс от сили. Иначе тези явления могат да застрашат работата на сателитите, навигационните системи и астронавтите”, обясни Дийн Песнел от Обсерваторията за слънчева активност на НАСА.

 

„В навечерието на слънчевия пик изригванията са осезаемо повече, повече са и тъмните петна по повърхността на звездата”, каза Холи Гилбърт, хелиофизик от НАСА.

 

Максимумите винаги са предшествани от засилена слънчева активност. А слънчеви бури определено не липсват през последната година. Най-често се усещат от хората с проблеми в сърдечно-съдовата система. Появява се безсъние, раздразнителност, главоболие и умора.

 

„Това, което ние наричаме изригване, всъщност е мощно освобождаване на магнитна енергия. Винаги следим не само силата, но и посоката на тези изригвания. Така можем да преценим как и доколко тяхната сила ще удари Земята”, уточни Дийн Песнел.

 

Астрономи и обсерватории по цял свят бдят за всяко трептене на Слънцето. През последните три години НАСА следи слънчевата активност с космически апарат, оборудван със свръхчувствителни камери. Освен да констатират явленията, учените се опитват да правят прогноза на слънчевото време.