Неформалните плащания достигат 3,6 на сто от годишния бюджет за здравеопазване

До 120 млн. лева годишно достигат нерегламентирани плащания за здраве. Става дума за подкупи, дарения или допълнителни такси, които пациентите трябва да дават, но за които практически няма ясен регламент.

 

Неформалните плащания достигат 3,6 на сто от годишния бюджет за здраве, отчитат от Министерството на здравеопазването. Попитахме пациентите – за какво ни искат пари в болниците и даваме ли подкупи за да ни лекуват? Ето някои мнения на граждани:

 

„Говори се, че се плащат и под масата някои неща, но при нас няма такива случаи. За мен не е престъпление да се дават такива работи на доктор – било букетче цветя или бонбони, бутилка уиски, благодарност за добре свършена работа”.

 

„Това е се пак благодарност – аз не го смятам за подкуп, след като дадеш знак на уважение на някого”.

 

„Аз работя откакто съм навършила 18 години и имам доста време трудов стаж и ме осигуряват на пълна работна заплата. Мисля, че е недопустимо навсякъде, където ходя, да плащам минимални такси, които накрая, след като се съберат, стават 50 или 100 лева”. 

 

Мнението на д-р Станимир Хасърджиев, председател на пациентската организация: „Големият проблем се наричат регламентирани плащания – под формата на избор на екип, доплащане – избор на възглавница, легло, стая и т.н., които излизат от джоба на българина”. 

 

По данни на пациентските организации, за такива такси плащаме значително повече – и то от джоба си.

 

„Ако държавата ни в момента отделя 2,5 или 3 милиарда за здравеопазване – публични средства от бюджета или се събират от здравни вноски – поне още толкова излизат директни от джоба на българина и няма как да ги изчислим всички тези пари”, допълни Хасърджиев.

 

„Една от основните причини за тези плащания е недофинансирането на системата, което си върви хронично от години. Искаме да имаме европейско здравеопазване, но с нашето финансиране, българското, което е най-ниското сред страните от ЕС. Ако искаме европейско здравеопазване – трябва да влизат европейски пари”, твърди д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

 

От Министерството на здравеопазването обещаха тепърва да разяняват ситуацията. Здравните власти признават, че нерегламентираните плащания се увеличават заради липсата на средства в системата.