От няколко години от стената на язовир Кюмюрлука край Харманли изтича вода

Зрители на Нова телевизия сигнализираха за опасeн язовир край Харманли, от чиято стена вече години наред изтича вода. Те се притесняват, че е възможно да се случи нов инцидент като този с язовир Иваново, който преди година и половина заля село Бисер. 

 

От няколко години от стената на язовир Кюмюрлука край Харманли изтича вода. Местни фермери дори са си направили канализация, от която снабдяват стопанствата си. Кметството, което е собственик на водоема, вече е взело мерки да открие проблема и да го отстрани.

 

„Изтича вода, но тъй като всичко е под вода не може да се види. Предприехме мерки да създадем възможност за тежка техника да разчисти тука дървета, х расти, да почистим дерето, да може водата да изтече и да остане сухо, за да видим тръба ли е, кран ли е”, обясни Гено Генев – зам.-кмет на Харманли.

 

Въпреки че не е голям, язовирът застрашава Харманли с наводнение, каквото имаше преди година и половина, а хората са особено чувствителни на тази тема.

 

В община Харманли има близо 500 язовира и водоема. Пет от тях са наистина опасни, защото могат да залеят населени места. Проблемът обаче е, че при прехвърлянето на язовирите към общините преди повече от 10 години за повечето не е запазена никаква документация.

 

„Кога е строен, на какви критерии, особено изпускателните съоръжения, фи-то на тръбата. Тези неща, за съжаление, са останали в архивите или на ТКЗС, или на някоя друга организация и съответно са похабени”, коментира кметът на Харманли Михаил Лисков.

 

Друг проблем според кмета е, че общините нямат ресурс да се грижат за язовирите: „Ние нямаме специалисти хидротехници, които да поддържат аварийните съоръжения и които има специална формула, по която се наблюдава движението на стената”. 

 

Затова от кметството за пореден път след бедствието в Бисер, където скъсана язовирна стена заля селото, повдигат въпроса дали не е по-удачно вместо общините, за язивирите да се грижи специализирано държавно звено.

 

Репортер: Димитър Иванов