Целта е с допълнителните пари да бъде изграден втори задължителен стълб на здравно осигуряване

Здравната вноска, която плащаме от заплатите си всеки месец, може да стане по-голяма. Това стана ясно от изказване на здравният министър Таня Андреева. Целта е с допълнителните пари да бъде изграден втори задължителен стълб на здравно осигуряване


От години у нас се говори за изграждане на втори стълб на  здравно осигуряване. До момента - без резултат. Целта е така пациентите да получават достъп до повече здравни услуги. Обсъждането на идеята поднови и сегашната власт.
 

„При тези вноски и никакъв резерв на Касата, всички ние можем да получаваме базисен пакет, доплащането на екстрите ще си го плащаме или ние, или трябва да чакаме натрупване на средства, с които да се изгради втори стълб, който да дофинансира екстрите”, обясни здравният министър Таня Андреева.


Здравното и финансово ведомство обсъждат два варианта откъде да съберат парите. Първият е от сегашната вноска за здраве, която е 8%, да се отделя по процент за втори стълб. Така обаче Касата ще работи с по-малко пари. 


Експертът към Център за защита правата в здравеопазването - д-р Стойчо Кацаров, коментира, че не вижда смисъл да се вземе 1% от здравните вноски като общата сума е същата:


„Просто този 1% ще ги администрира някой друг, а не Здравната каса. Само ще се увеличат  разходите по администрирането на тези пари.”


Вторият вариант предвижда увеличение с 1% на вноската, която плащаме всеки месец.  Така ще плащаме за здраве 9 на сто, от които един или два процента ще отиват за втория стълб. Това означава, че ако в момента се осигуряваме за заплата от 700 лева, работодателят внася по около 34 лева, а работникът по 22 лева за здраве месечно. Ако вноската се увеличи с един процент, работодателят ще плаща с около 4, а работникът с 3 лева отгоре. С този подход обаче експертите се опасяват, че още по-малко хора ще внасят здравните си осигуровки. 


По последни данни на Националната агенция за приходите над 2 милиона българи не плащат за здраве.


„Когато се говори за увеличаване на здравната вноска, първо трябва да се съберат тези вноски, които в момента не са събрани от здравно неосигурени. Тази цифра от 2 000 000 е най-голямата от години насам”, обясни Юлиан Неделчев от Българския лекарски съюз.


Отворен остава и въпросът кой ще оперира с парите, които отделим допълнително.