Въпреки че държавата ще дава повече за сектора, средствата пак ще останат крайно недостатъчни

Парите, които държавата отделя за здраве от бюджета, ще продължат да бъдат крайно недостатъчни. Така лекарски и пациентски организации коментираха здравната стратегия за следващите 7 години. 


В документа е заложено държавата да дава повече за сектора, но средствата пак ще останат далеч под средните европейските нива.


В момента 4% от брутния вътрешен продукт на страната отиват за здравеопазване. По този показател България е в дъното на Европейския съюз, където е прието парите да са около 7-8 процента от БВП. В стратегията е заложено в следващите години вноската у нас да се увеличи до около 4,8%.


И още -  здравната стратегия давала добра основа за дискусия, но все още не било ясно нито как точно ще бъде изпълнена, нито откъде ще дойдат парите за изпълнението й.


Сред приоритетите в здравната стратегия са модернизация на спешната помощ, по-добра квалификация на лекарите, развитие на електронното здравеопазване, засилване на профилактиката и превенцията, както и преструктуриране на болничната помощ


Министър Таня Андреева се ангажира на вземе предвид забележките на съсловните и пациентски организации. Очаква се окончателният вариант на стратегията да е готов до края на октомври.


Повече гледайте във видеото.