Институциите са разбрали вчера, срокът им да изготвят списък с уволнените е утре

10% съкращения в държавни болници и учреждения готвят от здравното министерство. Намаление в персонала трябва да има в психиатриите, центровете за спешна помощ, кръвните центрове, Фонда за асистирана репродукция и други. 
 

По данни на КНСБ около 7500 души са заети в системата на спешната помощ. Ако намеренията на управляващите се осъществят, около 750 души ще бъдат уволнени


От спешната помощ са разбрали за намеренията на здравното ведомство вчера – 20-и август, или иначе казано ден след общественото обсъждане на здравната стратегия, чийто основен приоритет е модернизацията точно на спешната помощ. Срокът за изготвяне на списък с уволнените е до утре, 22-ри август. Според работещите в системата съкращенията са невъзможни, защото така пациентите няма да могат да бъдат обслужвани според изискванията. Ако пък бъдат съкратени незаети бройки, проблемът пак остава, защото често неизползваните средства се разпределят за допълнителен стимул на екипите.


Директорът на Спешния център в Смолян е категоричен, че е невъзможно да се стигне до съкращаване на персонал в центровете, защото на практика това щяло да доведе до закриване на филиали и невъзможност за обслужване на 80% от пациентите в рамките на  20 минути. Самият той нямал да дава предложение за съкращаване на хора, тъй като в центъра и сега имало недостиг на кадри.

 
От министерството твърдят, че съкращенията няма да засегнат лекари, а само административен персонал. Работещите в системата, обаче не са сигурни, че ще се случи точно така. До момента никой не ги е информирал какъв точно трябва да е профилът на съкратените.


В писмо, изпратено до медиите, от здравното ведомство обясняват мотивите за исканите съкращения с това, че в структурите има над 700 незаети места. В писмото обаче липсва информация какво точно се крие зад тази цифра. Справка на Нова телевизия показа, че свободни места в системата действително има, но не защото няма нужда от персонал, а защото заради лошите условия никой не иска да ги заеме. 


Освен това, според д-р Пламен Радославов от КНСБ не е вярно, че навсякъде ще бъдат махнати само свободни места, защото има региони, където те са изцяло заети. Това означава, че там съкращенията ще обхванат работещи хора.


Все още не е ясно каква точно е причината за исканата оптимизация на персонала. Най-вече предвид факта, че след актуализацията на бюджета Здравното министерство получи около 5 милиона лева отгоре.