Не навсякъде делегираните бюджети ще стигнат за довършване на ремонтите

Седмица преди началото на учебната година ремонтите в редица училища в страната продължават


От началото на учебната година се извършват основни и текущи ремонти в 1070 училища.  До този момент вече над 920 строителни дейности са приключили. В близо 490 училища продължава работата, съобщиха за Нова ТВ от Министерството на образованието. За съжаление обаче 62 училища няма да бъдат готови за първия учебен ден и ремонтите там ще продължат.


Такъв пример има и в Пловдив, където все още част от учебните заведения не са готови за 15-и септември и директорите ще трябва да търсят варианти, за да може да има нормален учебен процес. В 40 училища там ударните ремонти продължават с пълна сила. Дори строителите да работят в почивните дни, 10 от сградите няма да са готови за 16-и септември. 


Директорите се оплакват, че основните ремонти са започнали твърде късно - едва в средата на август. Това се случило не по тяхна вина, а заради забавени плащания по фонд „Козлодуй”, с парите от който се извършва санирането на сградите.


Не навсякъде делегираните бюджети ще стигнат за довършване на ремонтите. Някои от директорите ще посегнат на учителските премии.


Обезпокоени от условията, при които ще учат децата, от Регионалния инспекторат са готови да въведат едносменен режим и намалени часове в проблемните училища. Дори обмислят учебната година в тях да започне по-късно. 


От Здравната инспекция се заканиха да санкционират и дори за затварят училища, в които децата учат по време на ремонтите, тъй като имало опасност за живота и здравето им. 


От просветното министерство ни обясниха, че там, където ремонтите могат да попречат на нормалния учебен процес ще се създаде специална организация. 


И още - общо 3 милиона лева са средствата от бюджета на образованието, които се дават за ремонти. В момента предстои да се одобри увеличение на капиталовите разходи с още 1 милион.


Тази година учениците в 10 училища в страната ще могат да играят в напълно нови спортни зали. Тяхното изграждане продължава и в момента. Именно това са едни от местата, на които ремонтите се бавят. В част от учебните заведения се прави по-достъпна средата за децата в неравностойно положение като се изграждат асансьори и рампи. Голяма част от училищата се санират.

 

Повече по темата гледайте във видеото.