За да са справят с проблема, от НОИ обсъждат въвеждането на електронен регистър на болничните

Скок на болничните за първата половина на годината отчитат от Националния осигурителен институт. За този период разходите на институцията са били с 20 милиона лева над планираните.


През 2010 г. целта на управляващите беше да облекчат бюджета на НОИ във време на криза, както и да спрат злоупотребите с фалшиви болнични. От миналата година броят им обаче вместо да намалява, расте. 


„Според мен има няколко причини – едната вероятно е свързана с недоброто състояние на здравеопазването, късна диагностика, което води до повече болнични листа и по-дълъг престой в болнични”, на мнение е здравният експерт д-р Стойчо Кацаров.


Не всички медици обаче са съгласни с това. Според част от тях българите все по-често търсят медицинска помощ, а и с времето възможностите за лечение се увеличават. В областта на заразните болести например, в сравнение със същия период  на миналата година броят на болните е намалял, а връзка с увеличението в броя болнични няма.


Потърсихме другите причини за нарасналия брой на болничните. Според икономисти често фирмите принуждават служителите си да си вземат болничен, за да не излизат в неплатен отпуск.


„Това е някакъв опит на работодателите да ограничат част от разходите си по труд като пуснат или със съгласието на работника, или едностранно, заетите си в болничен или неплатен отпуск”, обясни Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.


Причината за увеличението от началото на годината може да се търси и другаде.


„Когато се смени правителството, се сменя поголовно и администрацията и служителите, за да не бъдат уволнени незабавно, си вадят болнични листа. Така че и това вероятно влияе”, допълниздравният експерт д-р Стойчо Кацаров. 


За да са справят с проблема, от НОИ обсъждат въвеждането на електронен регистър на болничните листове. Така грешките трябва да са по-малко, а контролът по-добър. Все още не е  ясно кога той ще заработи.