Само 3% са младите преподаватели до 29 години

В следващите 10 години ще се наложи 50% от учителите да бъдат пенсионирани. В същото време се оказва, че само 3 на сто са младите преподаватели до 29 години.


„Трябва да има млади учители, които да искат да работят тази професия, трябва да са комплексни мерки. Много е важно заплащането. Тенденция е непрекъснато да увеличаваме заплатите, но трябва да помислим за тяхната квалификация и условията на труд”, обясни образователният министър Анелия Клисарова.


Ако бъде въведен социалният пакет, той ще има за цел да стимулира младите педагози, които в момента рядко се захващат с професията учител най-вече заради ниските доходи. Идеята е да бъдат стимулирани младите педагози.


„Като мотивираме самите университети и факултети чрез по-голяма държавна поръчка в тези специалности, които са необходими, за да могат повече хора да кандидатстват. Тези млади хора могат да имат и нарочни стипендии”, допълни министър Клисарова.


Също така се обмисля да има стажант-учители в пети курс, за да може студентите да учат, но и да получават заплащане. В момента учителите са над 127 000.


Преди началото на новата учебна година има недостиг на преподаватели по английски език. Този проблем основно засяга училищата в малките населени места.