Според тях изпитите, които полагат учениците, ги натоварвали, но не давали ясни резултати

Външното оценяване след 4-ти клас трябва да отпадне. Искането е на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Според тях изпитите, които полагат учениците в края на началния етап само натоварват децата, но дава ясни резултати. Основният мотив на синдикатите – изпитите в края на 4-ти клас са неефективни, а оценките – субективни.


Учениците на Емилия Паламаркова са сред близо 60-те хиляди, които в края на учебната година ще се явят на външно оценяване. Някои от тях залагат на по-сериозна подготовка, защото ще кандидастват в математически гимназии или ще учат в чужбина.


Казват, че външното оценяване след 4-ти клас не ги притеснява, а напротив – мотивира ги. Така или иначе оценките, които получават учениците на изпитите може и да бъдат взети под внимание.


След седем години, в които се провеждат изпитите за четвъртокласниците, синдикатите смятат, че задачите, които решават учениците не дават реална представа за знанията им.


Идеята на синдикатите засега не среща подкрепа и от страна на образователното министерство. Според КТ „Подкрепа”, ако мини-матурата отпадне трябва да се обърне повече внимание на програмата в училище и на …….