Те предлагат още вместо да отпадат произведения от програмата, да бъдат размествани

Повече часове по Български език и Литература в учебната програма на гимназистите. За това настояват учители, съобщи образователният министър Анелия Клисарова. Според преподавателите часовете, които сега има в задължителната програма, са крайно недостатъчни.


Освен това учителите са против отпадането на автори и произведения в новите програми по предмета. Това става ясно от първото национално проучване, направено сред тях.


До анкетата сред учителите по Български език се стигна след като през юни на сайта на министерството беше качен проект на програма по Български и Литература. В него отсътваха творби на класици като Христо Ботев и Димитър Димов. В проучването са участвали над 4400 преподаватели по предмета. Те трябваше да посочат какво трябва да се промени в програмата, за да бъде олекотена.


„В никакъв случай нито едно българско произведение на известен български писател или поет, което се изучава в момента не би трябвало да отпадне, защото по този начин децата ще се лишат от тези произведения, които носят патриотизма, родолюбието”, обоснява Жасмина Борисова, учител по БЕЛ.


Предложението на учителите е вместо да отпадат произведения, да бъдат размествани. Освен това, в новите програми трябва да се включат повече творби на Христо Ботев.


И още искания на учителите  - вместо гимназистите да учат три часа в седмицата Български език и Литература, часовете да бъдат увеличени на седем. А промяната да е за сметка на часовете по чужди езици.


Новите учебни програми ще станат факт след като бъде приет новият Закон за училищното образование.


Повече по темата гледайте във видеото.