Въпреки това броят на работещите деца е намалял с една трета за 13 години, посочват от МОТ

Най-лошите форми на детски труд няма да бъдат изкоренени до 2016 г., както се планираше, съобщават от Международната организация на труда, цитирани от БГНЕС.


„Преди десет години си поставихме за цел да елиминираме най-лошите форми на детски труд до 2016 г. С настоящия ритъм на напредък няма да постигнем тази цел. Това е колективен политически провал”, обяви генералният директор на МОТ Гай Райдър по време на откриването на третия Световен конгрес за детския труд в Бразилия.


Според последния доклад на Международната организация на труда броят на работещите деца в света е намалял с една трета от 2000 г. насам. Те вече наброявали 168 милиона, което се равнява на над 10% от децата в света. Най-много деца работят в земеделието (98 милиона или 59%), следван от услугите с 54 милиона и промишлеността с 12 милиона.


Общо 85 милиона деца се занимават с опасни дейности, които застрашават здравето, сигурността и моралното им развитие, твърят от организацията.


От МОТ класифицират и най-лошите форми на детски труд, като челно място в класацията заемат сексуалната експлоатация, положения, приличащи на робство, дейности, свързани с трафик на хора и наркотици, и работа с опасни вещества.


По данни на МОТ броят на работещите деца е намалял с 40% при момичетата и 25% при момчетата. Най-много деца работят в земеделието (98 милиона или 59%), следван от услугите с 54 милиона и промишлеността с 12 милиона.