Според данните на Министерството на образованието в 208 училища изобщо няма салони за спорт

Близо половината училища у нас имат проблеми с базата за физическо възпитание. Според данните на Министерството на образованието в 208 училища изобщо няма салони за спорт, а близо 1/5 от помещенията за физкултура са в лошо състояние и се нуждаят от спешни ремонти. В 629 учебни заведения имат приспособени стаи за спорт.

 

В защитеното основно училище в монтанското село Смоляновци учат около 70 деца от първи до осми клас. Заради лошото му състояние физкултурният салон се е превърнал в склад. В него не са се провеждали часове от 1992 година. Паркета от салона е изгорен преди години заради липса на средства за отопление. В него обаче са запазени всички уреди за нормалното провеждане на час по физкултура. Пари за ремонт няма и затова ръководството на училището е намерило алтернатива като е оборудвало класна стая.

 

Директорът на училището се опитва по различни проекти, дори чрез собствено финансиране и дарители да възстанови физкултурната стая, но без резултат. 

 

В края на миналата година бяха отпуснати 10 милиона лева за 10 училища у нас, за да бъдат направени ремонти на спортните зали или да бъдат изградени напълно нови. Столичното 81-во училище е сред тези, които получиха финансиране. Така старият басейн на училището се е превърнал в напълно нов салон за физическо. 

 

Освен новият салон, учениците вече имат нови съблекални с душове и тоалетни в тях както и фитнес зала. Според просветните експерти част от училищата нямат спортна база, защото са строени отдавна или терена не позволява

 

От образователното министерство са категорични, че пари за обновяване на спортна база се търсят. Заявените средства за ремонти и оборудване са около 61 милиона лева.