Съдовете са в изключително добро състояние

Амфори за вино на 25 века откриха археолози при разкопки в Несебър. Трийсетте съда са в изключително добро състояние.

 

Находката е уникална за България и според специалистите е свидетелство за голяма международна морска търговия с най-големите производители на вино в древността.

 

На Северния бряг на антична Месамбрия археолозите откриват античните съдове в помещение, което веднага нарекли „мазето на търговеца“.

 

Според ръководителя на разкопките доц. Анелия Божкова става дума за амфори, с които са пренасяли вино от най-големите винопроизводители в древността. Най-голямата част от амфорите са произведени и съответно са били пълни с вино от остров Хиос, остров Лесбос, има и амфори с произход от остров Тасос.

 

Учените пресмятат, че съдовете са от втората четвърт или средата на 5-и век преди Христа, периода на първите десетилетия на гръцката колонизация, когато античният град Месамбрия укрепва и дава възможност за активна презморска търговия.

 

Специалистите поясниха, че подадат на такава находка за пръв път по българските земи. През следващите месеци археолозите ще се опитват да разкрият повече данни за собственика на къщата, както и за числеността на фамилията, живяла в нея.