Учебното заведение е блокирано от студентите вече трети ден

Софийският университет „Св. Климент Охридски” спира учебните занятия заради протеста срещу управляващите, обявиха „Ранобудните студенти”, които вече три дни блокират аудитория 272. Подкрепиха ги от факултетите по журналистика, математика, физика и философия.

 

Тази вечер "ранобудните" завзеха цялата сграда на Ректората и разпространиха декларация по повод на решението си:

 

„Осъзнавайки историческата си отговорност пред българското общество, страхувайки се единствено от страха, желаейки възстановяването на демокрацията и върховенството на закона в Републиката… ние, студентите на Софийския университет, въвеждаме режим на безсрочна и ефективна окупация на Ректората на това наистина Висше училище”, се посочва в документа, изпратен до медиите.

 

Студентите настояват за незабавно разпускане на 42-то Народно събрание и възможно най-бързо насрочване на парламентарни избори. Те посочват, че окупацията ще протече при установяване на студентски контрол върху сградата на Ректората, възпрепятстване на редовни учебни и повечето административни дейности в него и самостоятелно осигуряване на реда при стриктно спазване на университетската автономия и без външни намеси.

 

Това е нашият окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в управлението на България, казват в заключение авторите на декларацията.

 

Тази вечер ще се реши дали утре планираните изпити по право ще се проведат по график.

 

Студентите окупираха най-голямата зала в университета в сряда сутринта по време на лекция на проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд. Действията им са в знак на протест срещу възстановяването на Делян Пеевски като депутат.

 

Ден по-късно протестът се разрасна, а блокадата обхвана няколко факултета. Протестиращите студенти обявиха, че окупацията е безсрочна и ще продължи докато не получат отговор на въпроса кой предложи Пеевски за председател на ДАНС.

 

За 134-ти ден оставка на правителството поискаха и по време на традиционния антиправителствен протест. Недоволните подкрепиха студентите символично с обиколка около сградата на висшето училище.