Иновативната технология трябва да влезе в продажба до края на годината

Представете си свят в който всеки може да бъде като Тони Старк от филмите за „Железния човек” – да работи с триизмерни изображения, които се намират в пространството около него.

 

Бъдещето може да е много по-близо отколкото очаквате. Американската компания „Мета” разработва очила за „добавена” реалност, които ще ви позволят да взаимодействате с виртуални обекти в реалния свят, предаде CNN.

 

„То ще направи възможен магическия ефект, в който буквално можете да поставите холограми в реалния свят, да ги докосвате с ръце и да работите с тях”, казва Мерон Грибец, основател и главен управител на „Мета”.

 

28-годишният Грибец е мозъка зад цялата операция. Израелецът се мести в САЩ преди седем години за да изучава компютърни технологии и невронауки в Университетът „Колумбия”.

 

Като студент, той започва да разработва следващото поколение компютри. „Знаех само, че искам безкраен екран на който да мога да докосвам холограмите и да ги залепям в реалния свят”, казва Грибец.

 

Той стартира компанията през декември 2012-а, а днес има вече 25 служители в Лос Алтос, в близост до Силиконовата долина. „Всички живеем заедно и работим заедно – така резултатите са много по-добри”, коментира шефът на „Мета”.

 

Това, което разработваме, са триизмерни очила. Те ще съчетаят телефона, компютъра и таблета ви, и ще ги прожектират върху околната среда. Така следващото поколение компютри могат да се управляват с движение на ръце в пространството – без реален екран.

 

„Много хирурзи искат тази разработка, защото ще могат да извършват операции с триизмерни проекции на получените резултати от ядрено-магнитния резонанс.  Архитекти също проявиха интерес, защото заедно с колеги ще могат да изграждат къщи само с ръцете си”, споделя Грибец.

 

Първата версия на очилата ще се продава на цена 700 щатски долара и ще бъде на пазара в началото на Декември. „Това ще е базов модел, в който ще бъдат заложени 5 или 6 приложения, които да запознаят потребителите с възможностите на технологията. Но скоро ще отворим платформата за фирми от цял свят, които да я развиват. Тогава ще се появят неща, за които дори не сме си мечтали до момента, категоричен бе собственикът на фирмата-производител.

 

„Очилата са система от две части. Първата е триизмерен дисплей, изграден със стереоскопичен чифт прозрачни очила за добавена реалност. Системата сканира околната среда и решава къде да постави проекциите. За разлика от очилата на Гугъл, които са с малък екран и се ръководи гласово, този продукт развива потенциал за безкраен екран, контролиран от ръцете ви. Сега са доста обемни, първата версия ще може да се използва само в затворени пространства”, казва Грибец, но обещава, че в рамките на две години те ще са с размера на стандартен чифт слънчеви очила.