Управляваящите планират значително да съкратят и периода за конфискация

По-строги правила за конфискуване на престъпни пари и имоти замислят управляващите. Депутати от БСП подготвят законови промени, с които незаконно придобито имущество ще се отнема в полза на държавата - само след доказана в съда вина. С новите текстове значително ще се съкрати и периодът за конфискация.


По сега действащия закон към процедура за конфискация на имущество може да се пристъпи веднага след повдигане на обвинение срещу собственика му. Доказване на вината му в съда не е необходима. 


„Този закон, който беше променен отново в управлението на ГЕРБ, в момента дава възможност той да бъде ползван изцяло като рекетиращ закон – било срещу бизнес, било срещу опонентна политическа партия”, на мнение е Борислав Гуцанов от левицата.


Причината – сегашният регламент позволявал днес някой да е обвиняем, утре вече не, но междувременно, по думите на Гуцанов, „това е основание на комисията „Кушлев” да започне друго дело срещу това лице за отнемане на неговото имущество.”


Промените в така наречения Закон за конфискацията бяха приети в края на 2012 година от парламентарното мнозинство на ГЕРБ след серия нажежени среднощни пленарни заседания. Бившите управляващи ги прокараха с аргумента, че Европейската комисия много държи на тях. А Бойко Борисов дори се закани да подаде оставка като премиер, ако те не минат.


„Това беше един закон, който беше много пряко наблюдаван от ЕК. Когато беше приет, вие знаете позитивните оценки. На първо място, всяка една такава промяна трябва да бъде съгласувана с европейските партньори”, отбеляза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. 


На европейската практика се позовават и сегашните управляващи. Те пък цитират становище на Европейския съвет от 2005 година, според което пари и имоти се конфискуват само при доказана вина


„След като е осъдено едно лице, след като е доказана неговата вина – да, неговото имущество трябва да се конфискува. Но не преди това. И да не четем закона както дяволът Евангелието”, коментира Гуцанов.


Според  Цветанов обаче, ако направим някакво рязко отстъпление, това означава, че бихме могли да изпаднем в критична ситуация пред ЕК. 


Все пак от ГЕРБ държат да се запознаят с предлаганите промени преди да решат дали ще ги подкрепят. 


Текстовете предвиждат още да се съкрати от 25 на 10 години срокът, в който комисията по конфискация ще може да търси и отнема незаконно имущество при вече започнатите производства.


Що се отнася до опасенията, че с новия регламент законът ще пази престъпните пари, Гуцанов отговори: 


„Абсурд е да пази престъпните пари. По този начин законът може да направи така, че всеки един да попадне под неговата сила. Докато основната презумпция е невинен до доказване на противното. Не можем да подлагаме съдебната система на изпитания.”


За изминалата 2012 година комисията за конфискация е отнела в полза на държавата пари и имоти на обща стойност 12 370 000 лева.