Темата коментират бившият зам.-министър Зорница Русинова и председателят на АИКБ Васил Велев

На какво се дължи промяната в решението за предвиденото увеличение на пенсиите от 1 юли? Налични ли са средствата за увеличението в държавния бюджет и какво ще се случи с пенсионното осигуряване в близкото бъдеще? Темата в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS коментират бившият заместник-министър на труда и социалната политика Зорница Русинова и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Заради прогнозираната по-ниска инфлация от Националния осигурителен институт предлагат от 1 юли пенсиите да се увеличат с 10, а не с 11%.

Осъвременяването на пенсиите се пресмята в края на календарната година по "швейцарското правило". Сметката се получава при събирането на 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Така индексацията от 1 юли трябваше да е 11%, но новите разчети сочат друго.

Василев: 1 януари 2025 г. е все още изпълнима дата за влизане в еврозоната

„Всъщност точният процент, който се получава по „швейцарското правило”, е 9,95. Но тъй като се закръгля, става 10,00%. За нас това е правилното решение. Държавата пари няма – тя не може да даде нещо на някого преди да го е взела от друг”, отбеляза Велев.

В допълнение, в България се наблюдава най-високото увеличение на възрастта за пенсиониране през последните 25 години по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Проф. Станчев: Шойгу отдавна е любимец на Путин, но много се заседя на поста

„Когато говорим за пенсионна система, първо трябва да върнем стабилността и вярата на хората в нея. Продължителността на живота зависи до голяма степен и от мерките за здравеопазване и решаване на демографските проблеми в държавата”, каза Русинова. 

Разчетите на Финансовото министерство показват, че в следващите години индексацията на пенсиите ще намалява. По този начин през 2027 г. може да стигне до 4%, ако ходът на сегашната инфлация се запази.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase