Истински или не, българският капитализъм не работи

Социолозите Огнян Минчев и Андрей Райчев коментираха в „Здравей, България” продължаващите антиправителствени протести, включително акциите на 10 ноември и дали те носят реална, или символична връзка с началото на демократичните промени у нас. Двамата са на различни мнения за техния характер - ляв или десен и това до какви резултати ще доведе евентуалният им успех, но смятат, че изборите могат да бъдат изход от състоялата се ситуация.  

 

Според Минчев хората са на улицата защото искат промяна, а статуквото не е поносимо, нито променимо. „24 години след 10 ноември политическата система не функционира. Имаме 20% подкрепа за правителството, а то не може да бъде свалено след месеци на протести”, коментира политологът.

 

„През последния четвърт век в България остана да управлява посткомунистическият елит, който загуби властта на 10 ноември. Този елит е абсолютно стерилен, милиционерски елит и хората протестират срещу пълния му провал. Хората не искат само преразпределение на богатството, а промяна на системата, която не позволява преразпределение, искат истински капитализъм, базиран на пазарна икономика", смята още Огнян Минчев.

 

По думите му „протестиращите млади хора искат да си намерят работа и да останат в България, искат шанс”, а действащата у нас паразитна олигархична система няма нищо общо нито с ляво, нито с дясно, а черпи от държавата четвърт век, без да дава.

 

„Българският комунистически елит винаги е бил ерзац елит. Той никога не можа да стане истински национален елит… Докато не прережем пъпната връв на икономическата олигархия и нейните политически брокери, нищо няма да се случи”, добави Огнян Минчев.

 

Според Андрей Райчев протестът е бил замислен като кулминативен и се нуждае от такава кулминация преди началото на зимата и празниците, когато може да утихне. Той посочи в подкрепа на тезата си и вливането на преподавателите към студентското недоволство. Според социолога на вчерашното шествие в центъра на столицата е имало 2 – 3 хил. души, а не 15 хил., както твърдят участници, но проблемът според него не е в бройката. Райчев отбеляза, че сред протестиращите има няколко групи хора, включително такива, които изпълняват опитите на ГЕРБ и Реформаторския блок за яхване на недоволството. Има и хора, които протестират срещу всички.

 

Проблемът им е липсата на конкретно искане. На тях им трябва някаква кулминация, защото скоро това всичкото ще приключи”, посочи социологът, който очаквал по-голяма реакция от страна на протестиращите по случая с Христо Бисеров, който бил скандал тип „Пеевски”.

 

Протестът е ляв по принцип, смята Андрей Райчев. „Трудовият човек в България е притиснат. У нас има див капитализъм и трудовият човек има какво да си върне. Протестиращите обаче са вкарани в десен дискурс, в дясна риторика. Хората са вкарани в това „Дайте ни хубавия капитализъм!”, а хубав капитализъм няма”, коментира социологът.

 

Корупцията много ни тежи, но монополите са най-големият проблем, смята Райчев. Според него страната се нуждае от три мобилизиращи реформи – намаляване броя на болниците, на университетите и промени в железниците, където плащаме за празни вагони по релсите. Всичко това изисква мобилизиране на нацията според Райчев, а политическият елит е фалирал и управлява с шоколади и бонбони.

 

Изборите са изход от ситуацията, смята политическият анализатор. „Трите основни фактори – Станишев, Местан и Сидеров обаче няма да ги направят скоро, защото ги е страх от антидемократичното поведение от Борисов”, коментира Андрей Райчев. По негово мнение лидерът на „Атака” ще е този, който ще го погребе действащото правителство. „… когато той прецени, че му е изгодно, ако не стане чудото двете големи сили да започнат да мислят за България малко повече, отколкото да се мразят”.

 

Гледайте във видеото целия разговор с Огнян Минчев и Андрей Райчев.