Начело на фамилията с най-много летци в България е полковник Карамфил Стаменков

Единственият частен музей на авиацията и космонавтиката у нас се намира в пернишкото село Ковачевци. Начело на фамилията с най-много летци в България е 87-годишният бивш пилот полковник Карамфил Стаменков. 
 
Ориентир за нетрадиционния музей е бойният изтребител МиГ-17, на който полковник Стаменков е летял над 15 години. Изтребителят е връчен лично от бившия началник на генералния щаб генерал Михо Михов, който е ученик на Стаменков. 
 
Летецът ни посреща в дома си, зад чиито врати се крие истинско съкровище.
 
„Най-ценният ми експонат е МиГ-17, на който 20 години носих бойно дежурство и дадох 2016 дежурства, денем и нощем в прости и сложни условия”, разказва полковник Стаменков.
 
Полковникът има златен медал за 8000 безаварийни часа в гражданската авиация. 
 
Прослуженото време от фамилията с най-много летци е 264 години, три месеца и 23 дни. 
 
В музея полк. Карамфил Стаменков е събрал семейни ордени, макети на самолети, снимки на авиатори и космонавти, военни униформи, каски и какво ли още не. Сред ценните експонати е и личният подпис на космонавта Юрий Гагарин. Той го подарява на майката на полковник Стаменков при визитата си в България през 60-те години. Карамфил пази и космическа храна.
 
Откриваме и снимка на Георги Димитров при откриването на авиолинията София - Бургас. Колекцията, събирана 30 години, показва цяла ескадрила от фотографии на командири и геройски загинали летци.
 
За 70-годишнината си Валентина Терашкова - първата жена, летяла в Космоса, изпраща снимка за подарък на летеца.
 
Повече гледайте във видеото.