Исканията на КНСБ не са за оставката на правитеството, а за икономически и социални реформи

"Между 6000 и 8000 са хората, които трябва да се присъединят към протеста на синдикатите. Само от Стара Загора са пристигнали около 400 души. Други 200 души са дошли от Пловдив, от Бургас също са близо 200". Това обяви сутринта репортерът на Нова Николай Василковски, който следи митинга на КНСБ. 

 

"Те искат гласът на работещите да бъде чут. Исканията им не са политически. Те не искат оставката на правитеството, а икономически и социални реформи. Те приветстват това, което правителството прие като мярка - да бъде възстановен годишният данък на хората, работещи на минимална заплата. Искат се реформи и в енергетиката, и в здравеопазването", допълни Василковски.


В 11:30 часа хората тръгнаха от сградата на КНСБ. Те трябваше да стигнат до сградата Какво накара хората да излязат на протест?

на Здравното министерство, където да внесат декларация със своите искания и да стигнат до Министерския съвет. Около 12:30 часа по план синдикатите трябваше да се слеят с протеста на "Ранобудните студенти" пред Народното събрание.

 

Заради митинга на КНСБ бе спряно движението по бул.”Христо Ботев” между площад Македония и бул.”Стамболийски, както и движението по бул.”Цар Освободител между бул.”Васил Левски” и ул.”Г.С.Раковски”. 

 

Протестиращите настояват за запазване на възрастта за пенсиониране и замразяването на стажа за период от 7 години, увеличаване на заплатите на работещите в бюджетната сфера с около 10%, връщането на платения годишен данък.


Според президента на КНСБ Пламен Димитров синдикатите приветстват тези първи стъпки, които правителството вече е направило, но има редица други реформи, които трябва да се направят.


Напрежение между синдикати и студентиПо повод тази протестна демонстрация вчера лидерът на БСП Сергей Станишев сподели, че 2/3 от исканията на хората би трябвало да са изпълнени в Бюджет 2014.

 

"Заплатите в много от предприятията, които са в транспорта, не са индексирани поне от 2008 година. В последните години в транспорта се извършиха едни от най-големите съкращения. Например в железниците съкратиха персонала с 25% през последните пет години", оплака се Сашо Алексов, зает в сферата на транспорта.

 

Енергийната система трябва да бъде оздравена с реформи. Ние протестираме, защото ако продължава така, скоро енергетика няма да има. Влизаме в огромен дълг”, сподели мъж, зает в енергетиката.


"Трябва да има живот. Не може повече така да се живее в държавата. Пенсионер по болест съм. Останах и вдовица. Трудно е", оплака се жена, дошла да подкрепи синдикалният протест.

 

"Трябва да се увеличат доходите на хората и жизненият им стандарт", обяви мъж от Протестите се сляхасиндиката на учителите.

 

Към 12:10 часа шествието на КНСБ се сля с протеста на "Ранобудните студенти". По-рано студентите бяха обявили, че синдикалният протест ще измести фокуса от техните искания, но когато синдикалистите пристигнаха пред сградата на Народното събрание, студентите бяха освободили място за тях.КНСБ са категорични, че няма разделение в исканията

 

По-рано през деня имаше и лек сблъсък между протестиращите студенти и недоволните синдикати. Представители на „Ранобудните” обвиниха КНСБ, че измества фокуса от техния протест и попитаха къде са било синдикатите последните 159 дни. Напрежението между двете групи не стихва. Синдикатите изреждат исканията си, докато студентите настояват за оставка на правителството. От КНСБ бяха категорични, че исканията им са чисто социални.

 

Картина в реално време от София гледайте на Kamerite.bg