Ефектът за джоба на пасажерите може да се очаква в началото на лятото

Вече функционира въведеното от "Ръководство въздушно движение - РВД" свободно планиране на полетите. Новата система първоначално ще се прилага само нощно време.

 

Хиляди самолети извършват полети над главите ни до всевъзможни дестинации всяко денонощие. Засиленото движение над Европа изисква все повече оптимизиране на летателното време.

 

С новата възможност всяка авиокомпания ще може да планира свободно маршрута си. По този начин ще се изпълни най-кратката траектория, между която и да е входна или изходна точка на българското въздушно пространство по права линия. Сметката показва, че при над 2 300 полети на ден през лятото, спестяването на време никак не е малко.

 

"Всяка една прекарана минута във въздуха от самолета по най-груби изчисления струва 100 евро. Така че всяка спестена минута е подпомагане на авиокомпанията да намали разходите си, което намалява и себестойността на билетите и превоза на пътниците!", отбеляза капитан Янко Иванов.

 

Ефектът за джоба ни като пътници можем да очакваме в началото на лятото. Със свободното планиране ще се изразходва възможно най-малко гориво, а така ще се отделят и по-малко изгорели газове. От РВД са категорични, че свободното планиране се извършва напълно безопасно и няма да доведе до повече работа за пилотите. "Въздушното пространство за свободно планиране на полетите" вече е въведено в 17 държави. Очаква се още европейски страни да се присъединят.