Ректорското ръководство заяви, че провинените преподаватели вече са дали писмени обяснения

„Ранобудни студенти” разпространиха в интернет видео, в което се виждат двама преподаватели, които пият в сградата на Софийския университет. Това предизвика скандали и проверки.

 

Видеото, което „Ранобудните” нарекоха „Морал на градус”, е заснето в малките часове на 27 ноември. Освен него до Новините на Нова студентите-окупатори изпратиха и декларация, в която разказват за „импровизирано матине”, главни герои в което са двама университетски професори. Става въпрос за ръководителя на катедра „Археология” – професор Костадин Рабаджиев и историкът проф. Драгомир Драганов.  

 

Преподавателите се събрали, за да отпразнуват няколко повода – нови академични титли, рожден ден на професор Драганов и раждането на бебе на техен колега. На сбирката, на която професорите празнували, попаднали и „Ранобудните студенти”. Стигнало се до пререкания и подканяния от страна на окупаторите към преподавателите – да напуснат университета.

 

„Това са хора с обществена позиция, с позиция на професори в университета и аз мисля, че обществото трябваше да знае и последиците. Не трябва да се фокусираме върху това, което искаме и да не влизаме в режим на пазарлък”, коментира Константин Голев от „Ранобудните студенти”.

 

Матинето се пренесло в кабинета на проф. Рабаджиев, а пререканията продължавали всеки път, когато „Ранобудните” искали почерпените преподаватели да си тръгнат.

 

От ректорското ръководство поискаха обяснения от двамата професори, но и осъдиха действията на „Ранобудните”. В официалната позиция на университета се казва, че студенти, използвайки този инцидент, падат на нивото на тези, срещу които се борят. Ръководството е категорично, че няма да допусне „да ни поучават тези, които не само повече от месец съзнателно нарушават правилника на Университета, но и правата на мнозинството студенти и преподаватели, които не приемат тяхната акция”.
 
 

Очаквайте продължение утре сутрин в „Събуди се”. Ще гостува един от студентите, заснели видеоматериала.