С едно зареждане машината полита за около 20 минути

Първият в света двуместен електрически хеликоптер е факт. Машината направи тестов полет в голям хангар в германския град Карлсруе.

 

Преди 2 години трима германци шокират света с тази машина. Странна конструкция с 16 перки, която тежи около 80 килограма и е способна да издигне във въздуха човек. През есента на 2011 година електрическият хеликоптер действително полита, макар и само за 90 секунди.

 

Днес машината изглежда по съвсем друг начин. Екипът получава 2 милиона евро от германското икономическо министерство и тримата ентусиасти създават първия в света двуместен електрически хеликоптер. С възможност да се издигне на 2 000 метра височина и да развие скорост от почти 70 километра в час. Тези дни елегантната конструкция с 8 перки и 100-килограмова батерия направи първия си тестов полет в хангара край Карлсруе.

 

С едно зареждане машината полита за около 20 минути. Екипът работи за увеличаването на това време с модификация на електродвигателите. За да получи необходимите разрешителни сертификати обаче, волокоптерът трябва да докаже, че е достатъчно безопасен.

 

Идеята е в следващите десетилетия волокоптерът да стане удобен транспорт в големите градове. По план трябва да се появи на пазара през 2015 година и да струва около 250 хиляди евро.