По думите й различните мерки, включително цената, влияят на потреблението

„Мнозинството от хората са за запазване на тази забрана. Последните десет години сме наблюдавали пазара на цигари за наши клиенти. В тях се показва, че в зависимост от различни мерки, включително цената на цигарите, делът на пушачите сред населението над 18 години непрекъснато спада”.

 

Това обяви социоложката Мира Радева в студиото на „Здравей, България”. Изказването й идва ден след като парламентът гласува забраната за пушене на закрито да остане.

 

По думите й делът на пушачите за последните 12 години е спаднал от 46% на 38-39%. В изследването са участвали 15 000 пушачи.

 

„По-важното е, че пушачите над 40-годишна възраст рязко започват да спадат заради т. нар. „белодробен емфизем”, но сред младите между 18 и 30-годишна възраст те достигат до 50%”, заключи Мира Радева.

 

„Този закон отвори вратите за корупцията, защото всички знаят, че забраната не се спазва. Очевидно хората не искат и не са готови за този закон. Той се въвежда след години кампании против пушенето, а не от днес за утре”, заяви от своя страна стилистът Кремена Халваджиян.

 

Целия разговор гледайте във видеото.