"У нас, когато някой дойде на власт, става омнипотентен", коментира психологът

„Не обичам да бъда освобождаван, предпочитам когато усетя, че мястото, където се намирам, не е моето – да подам оставка”. Това заяви в предаването „На светло” Росен Йорданов, бивш зам.-директор на Института по психология на МВР, който подаде внезапно оставка. Йорданов е правил експертизи по най-шумните криминални случаи в последните години – с Тодор Димов – Чакъра, сестри Белнейски, отвлечената Мирослава от Перник и осъдения за убийството й Марио Любенов – Заека, с човека който стреля по Доган – Октай Енимехмедов.

 

„В нашия институт се случиха неща, които показаха, че текат процеси, които бих нарекъл посредственост – срещу професионализъм”, коментира психологът. „Върнах се в държавната администрация, след като бях много добре в частния сектор. Не за да стоя на постове, а за да направя промяна или да помогна на моите колеги. Част от тях предадоха една кауза”, добави Росен Йорданов.

 

„В България, когато някой дойде на власт, той става омнипотентен. Това, че ставаш министър или зам.-министър не те прави експерт”, посочи бившият зам.-директор на Института по психология на Вътрешното министерство.

 

По думите на експерта бившият вътрешен министър Цветан Цветанов сбъркал, че не създал условия за премахване на бюрокрацията при усвояването на европейските пари. Йорданов добави, че подозира в корупция служителите от служба „Управление на стопанството и социални дейности”.

 

Тези хора пречат на една добра идея да бъде реализирана. 10 месеца не можем да приключим с обществените поръчки. Това беше негова грешка, но не мисля, че е въпрос на преднамереност”.

 

„17 години съм работил в института, като се изключат три, които съм бил навън. Минал съм през правителства БСП, СДС, Тройна коалиция, НДСВ, ГЕРБ… За първи път в моята професионална кариера се чувствам като „господин Никой”."

 

Цялото интервю с Росен Йорданов можете да проследите във видеото.