Възможно е да ни откажат разрешение, ако се смята, че въпросното лечение не е доказано или безопасно

От тази година вече можем да се лекуваме в чужбина, а Здравната каса ще покрива част от сметката. Има обаче и едно условие - държавата ще дава само толкова, колкото би платила, ако се лекуваме в България. Разликата в цената ще трябва да покриваме сами.    


Първо е важно да се отбележи, че ще трябва сами да си подсигурим средства, защото дори касата да ни покрие разходите – това ще стане чак след като лечението приключи.


Преди да се насочим за лечение извън страната трябва да получим разрешение от здравната каса в три случая: ако лечението включва и престой в болница, при високоспециализирана и скъпа терапия и при тежки спефицични случаи.


Възможно е да ни откажат разрешение, ако се смята, че въпросното лечение не е доказано или безопасно или ако в българия се предлагат подобни процедури. В този случай, обаче, имаме право да оспорим отказа.


Ще имаме ли полза да се лекуваме в чужди клиники, има ли вече интерес към тях и какви са подводните камъни за българските пациенти – да видим.


„Не очаквам голям брой българи да се възползват от възможностите на тази директива, защото е финансово нерентабилно, за огромно съжаление, България прие да се покрива не повече от стойността, която се покрива тук в България. Сами разбирате, че при тези ниски цени на клиничните пътеки, за които от години се говори, човек всичко сам ще трябва да си плати и касата да не му покрие почти нищо”, обяснява д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.


Направихме сравнение с Гърция и Германия. Оказа се, че раждането в Гърция струва около 2000 евро, а в Германия цените започват от 1500. При операцията за смяна на става, която у нас е максимум около 2 хиляди лева, цените в другите страни варират между 1500 и 7500 евро. За отстраняване на катаракта - разликата отново е драстична.

 

Разминаванията в някои от сумите между Гърция и Германия идват от разликите в предлаганите пакети от услуги. В обобщение, ако решим да се лекуваме планово в някоя от тези страни – ще трябва да доплатим между няколко стотин и няколко хиляди евро от джоба си. И още едно ставнение - за разлика от българската здравна каса редица фондове в други европейски страни покриват много по-големи суми за собствените си граждани.


Според пациентските организации, основната полза за страната ни е очакваният наплив от медицински туристи. Например – както Унгария рекламира стоматологичното лечение, което предлага или както Чехия, където набира скорост протезирането.


Що се отнася до здравните грижи извън болница – например преглед при специалист – няма да е нужно предварително одобрение. Само след завръщането у нас – ще трябва да подадем заявка до касата за възстановяване на средствата.


Рецепта, издадена в друга държава-членка, ще бъде призната у нас и обратното. Пациентът има право да получи предписаното лекарство, но само при условие че продажбата му е разрешена, и че е достъпно на сътоветния пазар.


Припомняме, че при спешни състояния, докато сме в страни от европейския съюз, и сега можем да потърсим помощ. Тя ни е се осигурява безплатно. Добре е, обаче, да имаме европейска здравна карта. Тя се издава свободно в районните здравни каси.


Повече по темата гледайте във видеото.