Почина пациентът с трансплантиран свински бъбрек

Първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек почина почти два месеца след операцията, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Трансплантацията беше извършена на 16 март в Масачузетската обща болница в Бостън. Пациентът Ричард Слейман беше в последен стадий на бъбречно заболяване. Операцията е крайъгълен камък в ксенотрансплантацията - трансплантацията на органи или тъкани от един вид на друг, като потенциално решение на световния недостиг на органи, казаха тогава от болницата.

Първа трансплантация на бъбрек от прасе на жив човек

Смъртта на Слеймън не е свързана с трансплантацията, заявиха от болницата. Те добавиха, че са натъжени от кончината му и изказаха съболезнования на семейството.

Свински бъбреци преди това са трансплантирани на донори с мозъчна смърт. Двама души са получили сърца от прасета, но са починали до месеци. 

Слейман е претърпял трансплантация на бъбрек през 2018 г., но миналата година той е трябвало отново да премине на диализа. Когато са се появили усложнения от нея, лекарите са предложили експерименталната операция.

"Семейството ни е дълбоко натъжено от внезапната кончина на любимия ни Рик, но се утешаваме с това, че той вдъхнови толкова много хора", казаха  близките му. Семейството му отдадоха почит на медицинския екип.

Втори случай на успешно трансплантиран свински бъбрек на пациент в САЩ

"Техните огромни усилия, водещи до ксенотрансплантацията, дадоха на семейството ни още седем седмици с Рик, а спомените, създадени през това време, ще останат в умовете и сърцата ни."

Свинският бъбрек е от прасе, което е генетично редактирано, за да се премахнат нежеланите свински гени и да се добавят определени човешки гени, за да бъде подобрена съвместимостта с хората. Учените също така са инактивирали свинските ендогенни ретровируси на животното, за да елиминират всякакъв риск от инфекция при хората.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: Христина Терзиева, БТА