Тялото на жената отхвърляло органите от човешки донори

Хирурзи в САЩ трансплантираха модифициран свински бъбрек на жив човек за втори път в историята на съвременната медицина, пише dariknews.bg.

Процедурата, извършена в болница в Ню Йорк е извършена през април на 54-годишната Лиза Пизано, която страдала от сърдечна недостатъчност и краен стадий на бъбречно заболяване. Лекарите ѝ давали броени седмици живот. Хирурзите имплантирали механична сърдечна помпа в Пизано дни преди трансплантацията, която е първата в света за тази комбинирана процедура.

В допълнение към генно-редактирания бъбрек, лекарите трансплантирали тимусната жлеза на прасето, която помага за „образоването“ на имунната система и намалява вероятността от отхвърляне на органа. От болницата казаха, че това също се прави за пръв път на жив пациент.

Донорска ситуация даде шанс за живот на трима пациенти

Водещият хирург д-р Робърт Монтгомъри заяви пред репортери, че операцията е „крайъгълен камък в нашето пътуване към това да направим животоспасяващи органи, достъпни за всеки, който се нуждае от тях“. Монтгомъри извърши и първата в света генно-редактирана трансплантация на бъбрек от прасе на човек в мозъчна смърт през 2021 г.

Лекарите посочиха, че в случая на Пизано вероятно е щяло да отнеме години, за да намери човешки бъбрек, тъй като тялото ѝ отхвърляло наличните донори. Сега бъбречната ѝ функция била перфектна, уверяват медиците.

Изписаха първия пациент с трансплантиран бъбрек от ГМО прасе

Първата трансплантация на свински бъбрек на жив пациент беше извършена през март в Масачузетската обща болница на 62-годишен мъж. Ксенотрансплантациите (трансплантация на орган между различни видове) бяха приветствани като потенциално решение за нуждаещи се пациенти на фона на хроничен недостиг на донори на органи. Човешкото тяло обаче може да отхвърли животински органи, което означава, че те трябва да бъдат генетично модифицирани, за да се гарантира намаляването на риска за пациента.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Dariknews.bg