Тялото на Ричард Слейман приело добре новия орган

Преди две седмици 62-годишният Ричард Слейман се подложи на трансплантация на бъбрек от ГМО прасе. За този кратък период от време новият орган показа отлична функционалност и признаците на отхвърляне бяха бързо неутрализирани. Отличното здравословно състояние на пациента му позволи да се прибере у дома, което никога досега не се е случвало след ксенотрансплантации. Операцията е нов етап в развитието на междувидовата трансплантация на вътрешни органи.

Първа трансплантация на бъбрек от прасе на жив човек

Операцията по трансплантация на бъбрек от ГМО прасе беше извършена от екип на Масачузетската обща болница в края на март. Това е третата ксенотрансплантация на жив човек. Другите двама пациенти получиха сърце от ГМО прасе, но и двамата починаха в рамките на няколко седмици след операцията. Досега не са установени точните причини и се разглеждат няколко хипотези за фаталния изход.

От момента на трансплантацията до деня на изписването лекарите наблюдават много внимателно състоянието на Ричард. На осмия ден те успяват навреме да неутрализират риска от клетъчно отхвърляне на органа. Според статистиката това се случва в около 25 процента от случаите след всяка трансплантация.

Почина мъжът с трансплантирано сърце от генномодифицирано прасе

Понастоящем бъбрекът показвал отлична функционалност - произвеждал урина, отстранявал отпадъците от кръвта, балансирал телесните течности и изпълнявал другите си ключови функции. Лекарите ще продължат да наблюдават пациента три пъти седмично, за да следят за евентуални неблагоприятни последици.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase