Според световната статистика около 15% от двойките срещат проблеми при зачеването

„Моето мечтано бебе” е името на най-новия риалити проект на „На кафе”, който ще помогне на три двойки с репродуктивни проблеми да се сдобият с така желаните от тях бебета. Тези три двойки ще получат безвъзмездно средства за лечение за забременяване чрез три различни процедури. След като станат ясни кои двойки ще имат този шанс, екипът на „На кафе” ще проследи тяхната история и ще направи зрителите свидетели на отделните етапи – процедурите, развитието на бременността и самото раждане на дългоочакваните бебета.

 

Процедурата "Планиране на бебе и партньорска инсеминация" в рамките на проекта "Моето мечтано бебе" е подходяща за всички двойки, които нямат диагностицирани репродуктивни проблеми, но въпреки това повече от три месеца и по-малко от година правят безуспешни опити да заченат. 

 

Всички двойки, които искат да участват, трябва да изпратят необходимите документи на e-mail адрес  moetomechtanobebe@ntv.bg  с краен срок 31-ви януари. Повече информация за кампанията и необходимите документи за участие зрителите могат да намерят на официалната Facebook страница на „На кафе” , както и на сайта на Нова ТВ – novatv.bg / категория „На кафе”.


Европейската и световната статистика сочат, че между 10 до 15% от двойките в репродуктивна възраст имат проблеми при зачеването и планирането на бременност. Това обяви в студиото на „На кафе” акушер-гинекологът д-р Таня Тимева.


Втора част на разговораПо думите й в България отдавна не е правено такова проучване. Спрягат се едни цифри между 230 000 и 270 000 двойки, но друг проблем, който стана ясен след едно социологическо проучване е, че двойките, които имат репродуктивни проблеми, в много голям процент от случаите не са информирани къде и каква медицинска помощ да потърсят за решаването им.


„Общо финансираните от държавата и от самите пациенти процедури са от 5 000 до 8 000 цикъла годишно. В резултат на което, ако средната успеваемост от методиката е около 30%, означава че между 1800 до 3000 бебета биха могли да се родят от тези процедури. Това са около 5 на сто от всички новородени в страната”, допълни още д-р Таня Тимева.


Целия разговор гледайте във видеото.