Курсовете се финансират с пари от държавния бюджет и Европа

В търсене на нова работа хиляди безработни избират да се включат в курсове за допълнителна квалификация. За тях плаща държавата. А целта е безработицата да намалее. Според експерти обаче ефектът от тези обучения е спорен. 

 

Години наред Ангел Илиев работи в строителството. Докато настъпва кризата. От Бюрото по труда го насочват към двумесечен курс за заварчик. След края му Ангел веднага намира работа у нас, а после и в Чехия. 

 

Често пъти обаче освен желанието за нови умения, мотивацията за обучението е и друга – стипендията от 8 лева, която се полага дневно на всеки безработен. Според икономистите обаче парите са по-скоро проблем.

 

До последния месец на миналата година 13 хиляди безработни са се включили в подобни обучения. Около 5000 хиляди от тях са били назначени на работа. За другите обаче данни липсват, защото механизъм за оценка на ефекта от курсовете няма. 

 

Икономистите критикуват още, че курсовете не съответстват на търсенето на пазара на труда. Експертите от агенцията обаче отново не са съгласни, защото често пъти самите фирми поръчвали през тях обучения за служителите, които търсят.