Няколко училища са със запълнени квоти за прием

Кризата с местата за първокласници в Пловдив продължава. Изненадващо четири месеца преди старта на приема най-предпочитаните училища се оказаха с вече запълнени места. Това породи напрежение и взаимни обвинения между родители и директори.

 

Истински кошмар за родителите се оказа да запишат децата си в първи клас. Йонка Калоянова е пробвала в няколко училища, но в най-предпочитаните, всички места са запълнени, въпреки че по закон записването би трябвало да стартира на 31 май.

 

„Разбирам, че вече училищата са препълнени, че няма места в желаните училища. Аз си мислих, че ще започне записването в началото на годината и има време, а се оказа, че такова няма. Няма бройки, няма места”, казва майката на един от първокласниците Йонка Калоянова.

 

В ОУ „Райна Княгиня” приеха документите ѝ под номер 170. А паралелките ще са само пет, което означава, че шансовете на сина ѝ да учи тук са минимални. „Стремим се да приемаме заявленията на родителите, за да не чакат, да няма опашки, да са спокойни. Изненадата е, че толкова отрано ние никога досега от 45 години не сме имали 170 деца, записани към месец януари”, категорична е директорката на училището Мария Гайдарова.

 

В съседното училище „Христо Ботев” пък връщат родителите още на входа. „Преценили сме си възможностите. От шест паралелки да дойдат 200 деца, не можем да ги приемем”, казва директорът Иван Пенев.

 

Над 3200 деца наесен трябва да влязат в  пловдивските училища. Всяко учебно заведение само определя критериите за прием. Основният е местоживеенето.

 

„До 2009 година раждаемостта се повишаваше в цялата страна и с около 200-400 деца на година се увеличава наборът, т.е. следващите две години очакваме повече деца да влязат в първи клас. Но въпреки увеличаването на децата има напълно достатъчни места те да бъдат обхванати”, заяви заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

 

За да пощади родителските нерви и спре хаоса, общината възнамерява догодина да въведе единна система за прием в училищата, такава каквато действа в детските градини.

 

Репортер: Благой Бекриев