Затова за вота на 25 май се очаква сериозна партийна мобилизация

Освен да попълнят българската квота в Европейския парламент, партиите традиционно използват евровота, за да премерят мускули на роден терен. 

 

Тези избори обаче са важни и по още една причина. По всеобщо признание те са залог за оцеляването на кабинета "Орешарски".

 

„Трябва да призная, че това наистина е така”, заяви заместник-председателят на парламента Мая Манолова. „Тоест, да се види каква е подкрепата за партиите, които стоят зад правителството, и за тези, които искат неговата оставка”.

 

„Те са толкова нагли хора и безскрупулни. Победихме ги на парламентарните избори, а се държат като управляващи. За тях резултатът от изборите няма никакво значение”, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 

Според депутата от „Атака” Десислав Чуколов резултатът ще покаже, дали евровотът ще бъде вододелът.

 

„От едно добро представяне действително зависи бъдещето на това управление, на това правителство”, потвърди и Четин Казак от ДПС. 

 

Затова за вота на 25 май се очаква сериозна партийна мобилизация.

 

Повечето централи още мълчат за своите основни претенденти, но партийните клюки вече понесоха любопитни имена.

 

Най-много номинации за водач на евролистата в БСП има Сергей Станишев. Според близки до него обаче той все още се колебаел. 

 

Леви фаворити били още сегашният евродепутат Илияна Йотова и ветеранът Георги Пирински. 

 

ДПС няма причина да се откаже от Филиз Хюсменова. А в „Атака” най-обсъжданото име било на депутата Десислав Чуколов, който също вече е бил в Европарламента. 

 

Бившият еврокомисар Меглена Кунева вероятно ще поведе Реформаторския блок към Брюксел. След поредния раздор в старата десница не е изключено и самостоятелно участие на Надежда Нейнски. 

 

А за новите избори ще имаме и нов изборен кодекс. 

 

„Наистина той ще промени изцяло изборната картина. За първи път гражданите ще могат да гласуват с преференции, достатъчно ниски, така че да пренареждат кандидатите в листите”, заяви Мая Манолова.

 

Обсъжда се праг от 7%, но има проблем.

 

„Имаме скептично отношение въобще към преференциите и по-специално към ниския праг. За нас всеки нисък праг крие опасност от подмяна”, смята Четин Казак от ДПС. 

 

Освен това за първи път ще гласуваме експериментално с машини. Хартиените бюлетини ще се печатат като държавни ценни книжа в Българската народна банка. Централната избирателна комисия няма да е партийна, а професионална. Наблюдатели ще се допускат до всички нива на изборния процес.