Президентът отчете 2-годишното си управление

„България има нужда не от политици, които обещават всичко и са велики оратори, а които подсилват и надграждат институциите в демократичната държава”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при отчитане на втората година от встъпването си в длъжност, цитиран от "Фокус". Той отбеляза също, че тези 24 месеца са преминали под знака на особено големи предизвикателства.


Подкрепям добри решения, но и посочвам грешки. Не влизам в спиралата на политическото говорене, не манипулирам и демагогствам, а търся решения и диалог с всички. Така разбирам ролята си на обединител”, обясни президентът.

 

Относно честите смени в ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Плевнелиев заяви: „Единственото, което се е променило в ДКЕВР, е че ръководството се е сменило шест пъти. Нищо друго, никаква реформа, въпреки че хората я пожелаха и протестираха за нея. ДКЕВР е също толкова зависим от правителството и партиен, колкото винаги е бил. При пълна непрозрачност се теглят заеми. Поставена под въпрос е енергийната ефективност”, заяви Плевнелиев.


Той отбеляза също, че е важно да се върнем към реализацията на редица забавени реформи, сред които във водния сектор, здравеопазването и образованието.


Плевнелиев отчете и трудното функциониране на икономиката ни, което било затруднено от корупцията, олигархията и монополите. Според него ниското доверие на гражданите затормозявало работата на институциите.

 

Президентски отчет„Подкрепям строителството на газопровода „Южен поток” при съобразяване на проекта с изискванията на европейското законодателство и изпълнение на проекта по европейските правила и на пазарни цени. Работим усилено за диверсификация на страната чрез строителството на газови интерконектори, како и концесия за добив на газ в Черноморския шелф на България. Стратегически важен за страната е газовият интерконектор България – Гърция, осъществяващ връзката с газопровода Транадриатическия газопровод, по който ще тече газ от Азербайджан за Европа”, допълни още държавният глава.

 

Президентът коментира и промените в законодателството, отнасящи се до изкупуването на зелената енергия. „Във ВЕИ сектора има хиляди малки и средни производители, в „кафявата” - има трима, в ядрената – не коментирам. Аз застанах зад малките и средните. Това, за което аз алармирах, е прозрачността в сектора. Стига вече. Сега с тази инициатива, с помощта на партия "Атака", която уж тръгна от "Атака". Създадохме проблем на малките", изтъкна Плевнелиев.


По повод кризата със сирийските бежанци, около която месеци наред бе фокусирано общественото мнение, президентът обяви, че „бежанците са тема, която не ще успеем да оставим в 2013 година”.


Росен Плевнелиев добари, че през февруари ще се проведе заседание на Консултативния съвет по национална сигурност по темата за финансирането на проекти от ЕС.